Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MAGYAR

 

Szibériai csikos mokus (eutamias sibiricus)

Szakirodalom

Hossza kb. 25 cm, amelyből a farka 10 cm. Évente két alkalommal 2-8 kölyköt nevel, de ínséges időkben az őszi fialás elmaradhat. Akár 8-10 évig is élhet, de általában már hamarabb valamely ragadozó áldozatául esik.

Ez a kedves kis rágcsáló a mi mókusunk szibériai vagy észak-amerikai rokona. Az óvilági szibériai csíkos mókust burunduknak, az újvilági észak-amerikait pedig chipmunknak nevezik.

Jóval kisebb rokonainál, testarányai és színe is eltérő. A farka valamivel kisebb (a testhossz mintegy kétharmadával egyenlő). Füle szintén kisebb, kerekded, és nincs rajta szőrpamacs. Alapszíne vörösbarna, a háton 5 sötétbarna csík húzódik végig. A szemek körül és mindkét testoldalon egy-egy világos, fehéres csík fut. Nagyon jellegzetes a pofazacskója, amely pontosan olyan és ugyanazt a célt szolgálja, mint a hörcsögöké. Ide gyűjti a mindenféle magvakból, apró gyümölcsökből álló táplálékát, amelyekből jelentős téli készleteket halmoz fel.

Elterjedési köre szinte azonos a mérsékelt égövi fenyő- és lomboserdők területével, ahol a hosszú téli időszakot átaluggya. Téli álma azonban nem olyan mély, mint a téli álmot alvó többi állaté. A legnagyobb hidegben is rendszeresen felébred, hogy felhalmozott készletéből eszegessen.Egy-egy ilyen raktárban 5-8 kg eleséget is találtak, ami kis termetét figyelembe véve igen tekintélyes mennyiség.

A csíkos mókus fészkét, és eleségraktárát a földbe, a fák gyökerei közé építi. Ebben is különbözik a mi mókusunktól, amely mindig a magas fák ágai közé építi fészkét.

Évente két alkalommal, tavasszal és ősszel fial. Szükség is van erre a nagy szaporaságra, mert rengeteg az ellensége: a ragadozó madarak, a róka, a menyét, a kígyók. Az ember is pusztítja, nemcsak azért, mert a mezőgazdasági területek közelében olyan kártevő, mint nálunk a hörcsög vagy a pocok, hanem bár apró, de értékes bundájáért is.

Latin név: Szibériainak: eutamias sibiricus     Amerikainak: tamias striatus

Törzs: gerincesek

Osztály: emlősök

Rend: rágcsálók

Család: mókusfélék